Vloerverwarming
nodig?
Vergelijk offertes

bespaar 30%

Vloerverwarmingssystemen

Als het gaat om vloerverwarming zijn er verschillende soorten die uw huis kunnen verwarmen. Op deze pagina leest u over alle mogelijkheden van een vloerverwarmingssysteem.

Warmwater – natbouw

De bekendste vorm van vloerverwarming is er een dat wordt aangesloten op de cv of hr ketel, dit wordt ook wel natbouw genoemd. Er stroomt dan warm water door de buizen die in het cement van de vloer wordt geplaatst. Een sensor houdt de temperatuur vast zoals u het wilt hebben. De temperatuur zal niet hoger dan 45 graden worden. De buizen die onder vloer worden geplaatst zijn meestal van kunststof gemaakt en hebben een diameter van 10 tot 20 centimeter. Het is mogelijk om de verwarming aan te sluiten op een zonneboiler. Hierdoor zul je veel geld besparen op de jaarlijkse kosten.

Matten – droogbouw

Vloerverwarming dat op de vloer wordt toegepast in plaats van in/onder de vloer wordt droogbouw genoemd. Bij dit type vloerverwarming hoeft u niet de vloer open te breken, maar kunt u de verwarming op de vloer plaatsen. Er zijn verschillende soorten systemen te bedenken. Zo zijn er bijvoorbeeld matten en piepschuimen platen. Het voordeel van droogbouw is dat het veel minder tijd kost om de vloerverwarming te installeren. Bij natbouw kan dit 7 tot 9 weken duren voordat er weer op de mag worden gelopen. Het is mogelijk om dit proces te versnellen maar het installeren van droogbouw zal altijd sneller zijn.

Elektrisch

Naast droogbouw en natbouw is er ook een elektrische type vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming kunt u denken aan drie verschillende typen.

  • Er wordt 5 tot 8 mm kabels geïnstalleerd
  • Kant en klare matten
  • Dunnen geleidende folie onder de vloerbedekking

Om het veilig te houden moeten de kabels altijd een aarding hebben. Voor stralinggevoelige mensen kan de geleidende folie een probleem zijn want deze heeft geen aarding. De spanning is echter wel een stuk lager. In tegendeel tot wat veel mensen denken kan ook elektrische vloerverwarming het gehele huis voorzien van warmte (zonder radiatoren). Lees hier meer over de prijzen van vloerverwarming. Bekijk ook de mogelijkheden van een aanbouw.