Vloerverwarming
nodig?
Vergelijk offertes

bespaar 30%

Rendement vloerverwarming

Vloerverwarming is een populaire vorm van verwarmen en heeft een hoop voordelen. Mits u het juiste rendement kunt realiseren in uw woning. Dankzij vloerverwarming wordt de vloer met warm water in de buiten verwarmd en houdt deze warmte vast. Verspreid over de hele vloer wordt het warme water gebruikt om de gehele vloer te verwarmen. Hierdoor stijgt de warmte evenredig met miniscule temperatuursverschillen. Dat is zowel energiebesparend als lekker warm.

Energiebesparing en warm

Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarming. Wanneer u radiatoren gebruikt dan is het water tussen de 65 en 95 graden Celsius. Bij vloerverwarming is dit slechts 35 tot 55 graden Celsius. Daarnaast geven HR ketels het beste rendement en is het warmteverlies in de ketel en de leidingen minimaal. Leidingen gaan direct de vloer in en geven direct bruikbare warmte af.

Daarnaast krijgt u met een hogere luchtvochtigheid een betere verdeling van de temperatuur zodat u minder energie verbruikt en de warmte langer in de ruimte aanwezig blijft. U verbruikt dus aanzienlijk minder energie om uw woning te verwarmen. U haalt een nog groter rendement als u vloerverwarming in combinatie met zonnecollectoren.

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming welke ook van invloed zijn op het rendement dat u haalt. Hieronder een overzicht:

  • Droogbouwsysteem

Een droogbouwsysteem, wat ook op het CV-systeem kan worden aangesloten, bestaat uit isolatieplaten waar metalen platen op liggen voor een optimale verspreiding van de warmte. In de metalen platen zijn sleuven gemaakt waar buizen op vaste afstand van elkaar worden gelegd. Over de buizen komt een fermacell plaat. Vervolgens kan hier de vloerbedekking op worden gemonteerd.

  • Freesvloer

Er wordt bij het plaatsen van vloerverwarming veel gekozen voor de freesvloer. Dat komt omdat er bijna geen rekening wordt gehouden met vloerverwarming bij nieuwbouw. Het moet dan later worden aangelegd. In dat geval worden er machinaal sleuven in de vloer gefreest waar de buizen vervolgens in worden gedrukt, vastgezet en dicht gelijmd met tegellijm. Vervolgens wordt hier de vloerbedekking weer over geplaatst. Zo wordt de vloer niet hoger gemaakt en behoudt u uw bestaande vloer. Een nadeel is wel dat de vloer langer tijd nodig heeft om op te warmen. U hebt dus iets meer energie nodig om het optimale uit uw vloerverwarming te halen.

  • Elektrische vloerverwarming

U kunt elektrische vloerverwarming op twee manieren toepassen, namelijk middels matjes en met kabels. Met kabels heeft u een betere dekking en warmteverspreiding, maar is moeilijker aan te leggen. Matjes leggen gaat sneller, maar verspreiden de warmte minder goed. De verbruikskosten van deze vloerverwarming zijn vele malen hoger dan andere varianten. Het is dus niet raadzaam elektrische vloerverwarming te gebruiken voor het verwarmen van grote ruimtes en enkel als bijverwarming te gebruiken. Daarnaast zou elektrische vloerverwarming gebruikt kunnen worden om opritten vorst- en ijsvrij te houden.